Rabu, 31 Disember 2014

Kenangan 1 Januari 2014

Dah lama aku tak tulis entry, sejak peristiwa 1 Januari 2014 berlaku. Bilik asrama kami kena pecah masuk perompak. Aku cakap mereka perompak bukan pencuri sebab memang sapu bersih barang-barang beharga. Yang tinggal sama aku, harga diri dengan laptop 1 Malaysia. hahaha lucu la juga tapi sedihnya banyak.


Tapi part paling aku tak boleh lupa dialog roomate aku Danish ( bukan nama sebenar ).

" Duit Ptptn belum habis bayar.."

Kami jatuh miskin terutamanya adik manis Ms Lalalala. Beg mekapnya pun kena bawa lari. Selera makan kami merosot. Apa orang bilang, ndada nafsu. Mula-mula 30 minit selepas disahkan kena rompak memang ada babak menangis, tapi itu sekejap je, 23 jam 30 minit selepas itu kami ketawa je mengenangkan nasib. Ketawa la sangat, ye la benda dah jadi nak buat macam mana kan. Otak masa tu sempit, saitan kiri kanan berbisik.

" Bah aku call mama ku, suruh pugai saja, kita kasi PANAS...~ "

Namun syukurlah, mujur kami tidak melakukan syirik dan khurafat. Masih ada iman melekat di hati. Ada insan mengingatkan kami.

Kalau jumpa bomoh 40 hari sembayang tidak diterima Allah. Bah sayang bah tu pahala kan. Alhamdullilah. Terus kasi cancel pugai tu orang.

Memang peristiwa kena pecah masuk memberi satu tekanan emosi kepada bakal engineering, tarzan dan kaunselor terutamanya. Kami menjadi trauma dan paranoid. Bila tiba menjelang malam, bila matahari mula tidak menampakan cahaya. Fantasi mula bermain peranan. Kalau dulu berani belajar bersekang mata sampai jam 3 kini tidak lagi. Sanggup tahan kencing ok. Betapa kami masih takut. hohoho.

Risiko untuk dimasuki pencuri untuk kedua kali memang ada. Memandangkan kawasan bilik kami yang agak strategik. Kalau tidak dimasuki oleh orang yang sama mybe ada individu atau kumpulan yang lain. Silap kami juga, kami leka. Kami sangka Malaysia " aman ". Almari berlaya-laya ( terbuka ), laptop dan kamera atas meja. Rezeki depan mata kot. Selepas kajian hari tu, baru sibuk pasang kunci dari dalam, rajin dah kunci loker. Simpan harta beharga di tempat selamat, tutup tingkap awal-awal. Sikap kami ni tak ubah seperti sudah terhantuk baru tengadah.

Part paling lucu, si Rani Mukherjee ( bukan nama sebenar ) letak bawang putih di depan pintu. Supaya vampire tidak masuk kali hahaa.

Hei, memang lah nasi dah jadi bubur dan basi,tak boleh makan. Tapi lepas ni kalau masak nasi sukat air cun-cun ok. Jadikan ia pengajaran untuk kita.

Kata orang setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya.

Aku bersyukur sangat-sangat perompak tu masih berhati mulia " sedikit " kerana memulangkan segala dokumen penting dan juga beg mekap Ms Lalalala. Yang penting, paling mustahak lagi bermuktamad, dara selamat. tiada nafsu kali lepas dia tengok muka kami tidur macam mana kan. hahaha.

Lagi satu hikmah yang entah la kalau kamu perasan. Hubungan aku dengan Rani Mukherjee , Danish dan Mr Lalalala semakin akrab. Keakraban di mana mandi pun mesti berdua-dua, tidur sama-sama, makan pun sama-sama. Kalau tak di sebabkan perompak tu. Memang kita tidur asing-asing oh. Kamurang tidak rasa sweet ka kita ni ?

Sebenarnya, aku dah lama nak tulis kisah kita ni tapi aku lupa skrip kecuali pasal duit ptptn . Jadi aku tulis kesimpulan sahaja. Lama juga aku mencari kekuatan untuk menzahirkan memori aku ni dan akhirnya hari ini otak aku berjaya bebas.

I miss my roomate <3

0 ulasan: