Isnin, 31 Januari 2011

kurang asam punya CIKGU

Walau tak ada siapa nak menyibuk tapi aku nak share juga. esok umur aku dah genap 18 tahun. aarhhh TIDAK,,dah tua ke aku ni? dan yang pasti, tahun ini juga aku akan amik SPM. ( pembuka jalan untuk aku menentukan my future)

you choice what you want 
SPM ni aku amik subjek +maths ( additional mathematics). Punya lah susah subjek ni. memang perah otak untuk memahami konsep. Al maklumlah, masa form 4, aku memang dalam suasana HONEY MOON. Dulu bila exam hantar kertas kosong. Markah pun macam taik kambing aku tengok.sekarang baru aku menyesal sesangat. +maths memang penting terutamanya bagi siapa yang nak masuk matrikulasi dan form 6 (sains tulen).

Berbalik pada cerita yang aku nak kongsi, bila aku start study seriously, cikgu dia pula yang buat hal. tapi aku memang dah lama tak puas hati dengan cikgu ni start dia jadi PK HAL EWAL MURID. Tiap kali masuk kelas, marah-marah. orang tahu lah dia tension dengan budak bermasalah. tapi WHY budak macam aku jadi mangsa. dengan rotannya yang tak seberapa panjang tu,memekik-mekik marah dan terus marah. kami yang nak study pun macam dah tak ada mood. menyampah giler sampai nak angkat muka tengok whiteboard pun payah.
sebijik macam muka cikgu "C" 
Dan pada suatu hari. cikgu C memaksa kami untuk mendatangani surat perjanjian yang memang rubish! hello teacher, bukan kau yang nak amik SPM. kalau anda di tempat saya memang rasa nak bunuh je cikgu ni. 
"eh kamu ya, markah macam ni tak payah amik add maths ya. drop saja. buang masa saya saja."
Lawak betul cikgu ni. bukan nak membakar semangat, di ludah di pijak semangat orang! dah tu dalam kelas , murid CHINESE YANG dia nak care sangat tu. Agaknya muka orang bumiputra macam muka kami ni nampak bodoh sebab tu dia rasa berat je nak tunjuk ajar kat kami. Ada lah juga member aku menangis. Memang tak patut cikgu sekor ni.
ini lah perjanjian maut antara aku dan Cikgu C 
kalau boleh aku nak jerit dekat telinga cikgu tu yang aku.......
" Wei cikgu, kau dah kaya, ada kereta ada rumah. kami pun nak juga BERJAYA. so ko tak ada hal nak paksa kami DROP ini itu terutamanya ADD MATHS..!!!"

Aku kurang ajar? who care. at least aku tidak hipokrit dan aku berani bersuara. bukan nak berlagak skema depan pengetua. kalau anda sendiri berada dalam kasut saya, anda mesti rasa apa yang saya rasa.




1 ulasan:

mai berkata...

memang aku marah sangat. unfair lah bila dapat layanan macam tu. kena marah je tanpa BERSEBAB. aku bukan nak kuang ajar dengn cikgu ni. memang tak ada peluang lansung kami nak bersuara. diakan cikgu, so apa yang dia cakap tu semua tampak benar.sudah tu, mengajar bersifat perkauman. lebihkan orang cina. mentang-mentanglah dorang tu nampak bijak. kami ni, orang bumiputra tak semua berkemampuan tuk tuisyen. tapi terpaksa lah juga sebab comform gagal kalau cikgu C ni yang mengajar.