Ahad, 23 Februari 2014

Kurus

Gemuk


Itu la aku, asyik di panggil gemuk sejak aku menjejak kaki ke tadika lagi hingga la sekarang. Aku sedih tapi aku tiada hak untuk menafikan hakikat ini. Setiap kali di ejek, aku tak mampu marah, aku telan perit perasaan.

Aku manusia yang kurang berkeyakinan. Aku rendah diri disebabkan bentuk tubuh aku yang gemuk.

Setiap awal tahun baru, aku akan memasang azam untuk kurus. Tapi aku hanya hangat-hangat najis ayam. Sehingga hari ini badan aku masih di saluti lemak yang berlapis-lapis. Aku benci badan aku.

Mungkin orang sekeliling aku melihat aku seorang yang tak kisah, seorang yang ceria dan sentiasa gembira. Tapi sebahagian kecil diri aku seorang yang murung, sentiasa kecewa dan tertekan.

Berat maksimum yang pernah badan aku tampung adalah 94 kilogram. Aku terkejut semasa buat medical checkup. Sejak hari itu aku cuba cari cara untuk kurus, dalam otak aku pelbagai alternatif yang agak mahal dan berbahaya iaitu menggunakan produk kurus. Tapi aku ada otak, dan aku tak sebodoh itu.

Akhirnya aku terjumpa dengan blog http://bicikut.blogspot.com/ . Blog ini memperkenalkan aku dengan diet ATKINS, diet rendah karbohidrat. 1 bulan pertama, aku berjaya mendapatkan berat badan aku yang obesiti biasa iaitu 85 kilogram. Dan kini aku hanyut semula. Aku menipu dalam diet aku sendiri.

Kalau dulu, aku nak kurus disebabkan aku nak orang terima aku, aku nak mereka berhenti mengejek aku. Aku nak popular, aku nak ada kawan lelaki, aku nak bercinta. hehe.

Tapi sekarang, aku kurus bukan untuk itu semua tetapi untuk diri aku. Aku dah lama sangat gemuk, kini tiba masanya aku nak merasa kurus. Bukan apa, aku kesian tengok mak aku cari duit untuk aku. Baju plussize bukannya murah. Baju muslimah ? hok aloh lagi la mahal. Kesian kan aku. Aku nak beli baju lengan panjang, tutup aurat. Tapi size baju semua kecil-kecil. Aku takde pilihan.

Aku betul-betul nak kurus. Dalam kelas aku, aku seorang saja yang gemuk. Aku tak nak tertinggal dalam hutan sebabkan aku lambat, lembab dan semput. Aku nak fit, aku nak mantapkan stamina aku. Sekarang aku rajin berjoging dan berzumba. Syukur alhamdullilah. Ramai kawan-kawan yang menyokong aku. Terima kasih kamu orang :)
Isnin, 10 Februari 2014

Ngomong kosong


" Lelaki ini mudah saja nak kenal hati mereka. Bila mereka selalu hubungi anda, bermakna anda lah insan yang paling dekat dihati dia masa tu. Kalau anda tak layan atau tak pedulikan dia pun, dia akan tetap selalu cuba hubungi anda. Tapi if one day bila anda tersedar yang dia langsung tak hubungi anda, bermakna sudah ada perempuan lain yang menghiburkan hati dia "

Jantung ku tersadung lagi. Nyaris-nyaris aku terjatuh. Sedikit calar. Kadang aku terpikir, adakah aku seorang pecundang. Seorang pejuang yang pulang dengan kecewa. Aku terpikir sejenak. Aura negetive menyelubungi. Berkepul-kepul melemahkan benteng jati diri sendiri.

Otak : Lagi-lagi cinta. Poyo. So kali ni dengan siapa lagi Mai ??

Mai : DIAM lah !!!

Otak : pejuang cinta konon. Arjuna ? Baik kau berjuang belajar macam mana nak skor subjek Statistik dan Kimia.

Mai : Jantung punya pasal la ni !! Dia punya salah la ni. Eii menyusahkan betul lah.

Jantung : Aku.. ( menangis )

Otak : Ei Mai napa kau marah Jantung. Bukan dia salah. Dah nama dia jantung. kalau dia otak, dia takkan buat semua ini. 

Mai : Habis tu.. Aku nak buat macam mana lagi otak. Aku penat la. Penat biji mata aku berair.

Otak : Jantung, kau, aku tak salah. Kita bertiga kena ingat, walaupun  lelaki cakap tak semua lelaki sama, tetapi lelaki tipikal kebanyakannya sama.

Mai : So macam mana, nak lost contect like usual ?

Otak : Tak payah la sampai macam tu. Aku nak kau, jantung redha. Berserah. Dan please berhenti berharap. Kes berharap-harap apa ka jadah la jadi macam ni, korang tau tak !

Jantung : maksud kau otak ?

Otak : Let it be. Hei Allah tu ada. Dia dah plan baik punya untuk kita. Kita ini hanya merancang, tapi Allah Maha Berkuasa. So mintak la, berDoa lah minta pada Allah. Ni la ni. Ini la akibat bila ibadah wajib sengaja tinggal. Tu la jantung tu tak kuat. Iman lemah. Hati kosong, mudah berputus asa.

Mai : Maksud si otak, kau tak payah berharap-harap lagi. Wei jantung, tak berbaloi wa cakap dengan lu. Hei tak penat ke merindu-rindu ni. macam bodoh je aku tengok kau. Sumpah !

Otak : Eleh, yang kau emosi tu kenapa ? ops terlupa pula, orang tengah period kan. Kena tinggal oleh sang ovum. Tu yang jiwa sensitif. huhu

Mai : Kau diam la jantung.

Otak : Jantung, I know U kuat. Ko jangan sedih lagi. Aku ada, aku akan backup kau. Ingat cakap aku. Berhenti berharap ok. Just anggap kau dan dia hanya kawan. Itu langkah selamat. Trust me. Aku tak nak tengok kau terluka lagi.

Jantung : Thanks bro :')


Sekian terima kasih